natuurpark lelystad-0710.jpg

Natuurpark Lelystad

Bijzonderheden

 • Wandelpaden
 • Fietspaden
 • Rolstoeltoegankelijk
 • Honden toegestaan aan de lijn
 • Horeca in de buurt
 • Verrekijker aanbevolen
 • Kijkhut / Kijkscherm
 • Picknicktafel of bankje

Over het gebied

Op zoek naar een leuk uitstapje? Wat dacht u ervan om oog in oog te komen staan met een kudde galopperende przewalskipaarden, imposante edelherten of wroetende zwijnen? Wel eens een eland of wisent in het echt gezien? Ooit ooievaars zien broeden in een hoge boom? Of Pater Davidsherten zien ravotten? Het is allemaal mogelijk in Natuurpark Lelystad. Het is soms wel even zoeken, de dieren leven in zeer ruime gebieden.

Het park, is zo ingericht dat bezoekers zich er thuis voelen en al snel in de ban komen van het boeiende leven van de dieren. Kilometers lange fiets- en wandelpaden slingeren door het bosrijke terrein, waardoor een wandeling of fietstocht een ontdekkingstocht door de natuur is. In het bezoekerscentrum kunt u fietsen huren, zodat u het volledige park kunt bezoeken. Voor de kinderen is er ook voldoende te zien en te beleven. Zij kunnen hun kennis bijspijkeren met een speurtocht of rugzakroute, of zich uitleven in de speeltuin. Een bezoek aan Natuurpark Lelystad is dan ook zeker de moeite waard.

Elke dag om 15.00 uur worden de otters gevoerd. Heb je een vraag aan de boswachter? Stel hem meteen. 

De volgende dieren kunt u dagelijks bekijken in Natuurpark Lelystad

 • Otters
 • Przewalskipaarden
 • Wisenten
 • Pater Davidsherten
 • Elanden
 • Ooievaars
 • Wilde zwijnen
 • Edelherten

 

Bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum, de fietspaden en wandelroutes zijn vrij toegankelijk. Auto’s kunnen betaald worden geparkeerd (€3,-). Begunstigers van Het Flevo-landschap parkeren gratis. U wordt al begunstiger vanaf €18,- per jaar, en steunt dan het behouden en onderhouden van het Natuurpark Lelystad en de overige gebieden van Het Flevo-landschap.

Plattegrond 

Het park is toegankelijk voor mensen met een handicap. Er zijn ANGO-rolstoelen en fietsen te huur. Voor veel Flevolanders is dit park een begrip en dé plek om een ochtend of middag rond te dwalen in wat wel ‘het landgoed van Het Flevo-landschap’ wordt genoemd.

Meer informatie over bezoekerscentrum Natuurpark

Unieke natuurbeleving

In 2016 is het "Wisentpad'' geopend. Als u zich op dit pad begeeft, loopt u letterlijk in het gebied van de wisenten en de Przewalskipaarden. Een avontuurlijk route dus! Om uw veiligheid te garanderen en onze dieren hun natuurlijke gedrag te laten behouden is het van belang dat u zich strikt aan de regels houdt. Zo is voeren verboden en mag u de dieren niet benaderen. Indien de dieren op het pad staan/liggen, kunt u het beste omkeren. 
Met het navolgen van deze regels zult u een unieke natuurbeleving ervaren! 

Natuurrijk gebied

Het park is een zeer natuurrijk terrein met een afwisselend, waterrijk en parkachtig landschap. Er leven met uitsterven bedreigde diersoorten zoals wisenten, Przewalskipaarden, otters, bevers en Pater Davidsherten. Ook minder bedreigde diersoorten zoals wild zwijnen, edelherten, elanden en ooievaars zwerven er rond. Natuurlijk ontbreekt de ‘echt wilde’ fauna niet. Overal in het park zijn reeën, konijnen, vossen, wezels, hermelijnen en bunzingen waar te nemen. De vogelbevolking in dit afwisselende landschap, met vooral loofhout, is bijzonder rijk. In Natuurpark Lelystad wordt met succes meegewerkt aan diverse fok- en herintroductieprogramma’s van natuurbeschermingsorganisaties in binnen- en buitenland. Natuurpark Lelystad is internationaal bekend geworden door herintroductie van Przewalskipaarden in Mongolië en wisenten in Rusland en Letland.

Sommige diersoorten zijn zo zeldzaam geworden dat ze nauwelijks op eigen kracht kunnen voortbestaan, laat staan dat ze nieuwe gebieden kunnen bereiken. Tegenwoordig worden sommige terreinen gelukkig weer als leefgebied geschikt gemaakt. Soms worden hier gefokte exemplaren, bijvoorbeeld van de otter en bever, losgelaten om op die manier de soort een nieuwe kans te geven. Natuurpark Lelystad werkt actief mee aan diverse fok- en herintroductieprogramma’s. En met succes. Dat de introductie van de bever in de Biesbosch slaagde, is deels te danken aan Natuurpark Lelystad. De bevers in het Natuurpark plantten zich voorspoedig voort en waren een welkome aanvulling voor de moeizaam startende populatie in de Biesbosch. Bovendien heeft de bever, door te ontsnappen, zichzelf in Flevoland uitgezet. Dankzij deze ontsnapte dieren leven er nu al meer dan 140 bevers in alle vrijheid op diverse plekken in Flevoland.

Beheerplan Natuurpark Lelystad

Kenmerken

Toegankelijk
Dagelijks tussen zonsopgang en zonsondergang.
Gemeente
Lelystad
Plaats
Lelystad
Aangelegd in
vanaf 1972
In beheer sinds
1994
Oppervlakte
371 ha
Bereikbaarheid
Gratis entree. Ruime parkeerplaats. Parkeren € 3,-. Gratis parkeren voor begunstigers.
Ligging
Natuurpark Lelystad is bereikbaar vanaf de A6, afslag richting Lelystad/ Harderwijk (N302). Het Natuurpark staat aangegeven op de ANWB-borden.

Zet javascript aan om de kaart weer te geven

Wisselende activiteiten in Natuurpark Lelystad

Vaste activiteiten in Natuurpark Lelystad

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!