Natuurpark Lelystad

Bijzonderheden

  • Wandelpaden
  • Fietspaden
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Honden toegestaan aan de lijn
  • Horeca in de buurt
  • Verrekijker aanbevolen
  • Kijkhut / Kijkscherm
  • Picknicktafel of bankje

Over het gebied

Op zoek naar een leuk uitstapje? Wat dacht u ervan om oog in oog te komen staan met een kudde galopperende przewalskipaarden, imposante edelherten of wroetende zwijnen? Wel eens een eland of wisent in het echt gezien? Ooit ooievaars zien broeden in een hoge boom? Of Pater Davidsherten zien ravotten? Het is allemaal mogelijk in Natuurpark Lelystad. Onze dieren leven allen in ruim bemeten, natuurlijke terreinen. U zult dan ook aardige wandeling moeten maken om ze allemaal te kunnen zien.

Het park, is zo ingericht dat bezoekers zich er thuis voelen en al snel in de ban komen van het boeiende leven van de dieren. Kilometers lange fiets- en wandelpaden slingeren door het bosrijke terrein, waardoor een wandeling of fietstocht een ontdekkingstocht door de natuur is. In het bezoekerscentrum kunt u fietsen huren, zodat u het volledige park kunt bezoeken. Voor de kinderen is er ook voldoende te zien en te beleven. Zij kunnen hun kennis bijspijkeren met een speurtocht of rugzakroutes, of zich uitleven in de speeltuin. Ook worden elke dag om 15.00 uur de otters gevoerd. 

Een bezoek aan Natuurpark Lelystad is dan ook zeker de moeite waard. De toegang tot het park is gratis.  

Landgoed van Het Flevo-landschap

Het bezoekerscentrum, de fietspaden en wandelroutes zijn vrij toegankelijk. Auto’s kunnen betaald en bewaakt worden geparkeerd (€3,.-). Begunstigers van Het Flevo-landschap parkeren gratis. U wordt al begunstiger vanaf €18,- per jaar, en steunt dan Natuurpark Lelystad en Het Flevo-landschap en u kunt gratis parkeren. Het park is toegankelijk voor mensen met een handicap. Er zijn ANGO-rolstoelen en fietsen te huur.

Voor veel Flevolanders is dit park een begrip en dé plek om een ochtend of middag rond te dwalen in wat wel ‘het landgoed van Het Flevo-landschap’ wordt genoemd.

Meer informatie over bezoekerscentrum Natuurpark

Excursies voor jong en oud


Er is ontzettend veel te zien en te beleven in het Natuurpark. Er zijn ook vele mogelijkheden om het park te ontdekken. U kunt fietsend of lopend door het park of u u kunt met de fluisterboot of onze electrische excursiewagen het park ontdekken tijdens een excursie. Onze gidsen vertellen u graag meer over het prachtige park en de vele dieren die hier leven. Voor groepen kunt u ook arrangementen samenstellen. Ook verwelkomen wij dagelijks scholen die ons park komen verkennen, dit kan met een speurtocht, een rugzakroute of zelfs met een gids. Neem contact met ons op om de mogelijkheden door te spreken.

Natuurrijk gebied

Het park is een zeer natuurrijk terrein met een afwisselend, waterrijk en parkachtig landschap. Er leven met uitsterven bedreigde diersoorten zoals wisent, Przewalskipaard, otter, bever en Pater Davidshert. Ook minder bedreigde diersoorten zoals wild zwijn, edelhert, eland en ooievaar zwerven er rond. Natuurlijk ontbreekt de ‘echt wilde’ fauna niet. Overal in het park zijn ree, konijn, vos, wezel, hermelijn of bunzing waar te nemen. De vogelbevolking in dit afwisselende landschap met vooral loofhout is bijzonder rijk. In de Prehistorische Nederzetting wordt getoond hoe mensen leefden in de tijd dat grote hoefdieren nog algemeen voorkwamen. In Natuurpark Lelystad wordt met succes meegewerkt aan diverse fok- en herintroductieprogramma’s van natuurbeschermingsorganisaties in binnen- en buitenland. Natuurpark Lelystad is internationaal bekend geworden door herintroductie van Przewalskipaarden in Mongolië en wisenten in Rusland en Letland.

Sommige diersoorten zijn zo zeldzaam geworden dat ze nauwelijks op eigen kracht kunnen voortbestaan, laat staan dat ze nieuwe gebieden kunnen bereiken. Tegenwoordig worden sommige terreinen gelukkig weer als leefgebied geschikt gemaakt. Soms worden hier gefokte exemplaren, bijvoorbeeld van otter en bever, losgelaten om op die manier de soort een nieuwe kans te geven. Natuurpark Lelystad werkt actief mee aan diverse fok- en herintroductieprogramma’s. En met succes. Dat de introductie van de bever in de Biesbosch slaagde, is deels te danken aan Natuurpark Lelystad. De bevers in het Natuurpark plantten zich voorspoedig voort en waren een welkome aanvulling voor de moeizaam startende populatie in de Biesbosch. Bovendien heeft de bever, door te ontsnappen, zichzelf in Flevoland uitgezet. Dankzij deze ontsnapte dieren leven er nu al meer dan 140 bevers in alle vrijheid op diverse plekken in Flevoland.

Otters, Przewalskipaarden en wisenten

De Europese otters in Natuurpark Lelystad zijn hier opgevangen omdat ze elders niet meer in fokprogramma’s pasten. Bij het ontwerp van het bijzonder vormgegeven otterverblijf is alle beschikbare kennis gebruikt om, met een juiste combinatie van techniek en natuur, een ideale otterhabitat te realiseren. Bovendien is het verblijf zo vorm gegeven dat bezoekers een goede kans hebben deze bijzondere dieren te zien.
Samen met de Stichting Reservaten Przewalskipaard is vanaf het midden van de jaren ’70 van de vorige eeuw een gericht fokprogramma opgezet om een gezonde startpopulatie przewalskipaarden voor de Mongoolse steppen te verkrijgen. Die opzet slaagde volledig met de succesvolle herintroductie in 1992 van het Przewalskipaard in Mongolië. Nu, na in totaal vijf transporten, lopen in het immens grote steppereservaat Hustain Nuruu vele Przewalskipaarden uit Natuurpark Lelystad met hun nazaten. Hun aantal neemt nog steeds flink toe.
Nakomelingen van de wisent uit Natuurpark Lelystad zijn uitgezet in grote natuurterreinen in Oost-Europa waar ze nog maar net waren uitgestorven. Een voorbeeld is Lake Pape in Letland: in een gebied zo groot als Flevoland loopt een kleine kudde uit Natuurpark Lelystad. De eerste wisenten gingen al in 1999 met hulp van het Wereld Natuur Fonds naar het Russische Oksii, waar ze het, volgens de beheerders van het gebied, uitstekend naar hun zin hebben. Vanuit Oksii worden de wisenten weer uitgezet in andere delen van Rusland om daar de populatie te versterken.

Buitenverblijf van Artis

Het Natuurpark is in het begin van de jaren ’70 van de vorige eeuw ontstaan op initiatief van de toenmalige Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP), in samenwerking met dierentuin Artis. De RIJP wilde een fraai watervogelpark, als decor voor recreërende inwoners van Lelystad. Artis zocht op dat moment een buitenverblijf voor zijn grote hoefdieren. In die tijd ontstond het besef dat door de toenemende bevolkingsdruk in Europa grote hoefdieren en grote roofdieren in kleine restpopulaties werden teruggedrongen naar onherbergzame gebieden. Om dieren als wisenten genetisch gezond te houden, is een flinke groep nodig en dat vergt veel ruimte. In Natuurpark Lelystad was die ruimte aanwezig en zo werd het idee geboren dit park een rol te laten spelen in het vergroten van de overlevingskans van deze diersoorten.

Natuurlijk park

Voor een belangrijk deel is het oorspronkelijke idee gerealiseerd. Natuurpark Lelystad is een natuurrijk park geworden waar imposante dieren als wisent en eland de sfeer bepalen. Deze dieren leven in een ruim bemeten terrein in natuurlijk kuddeverband. Het park is zo ingericht dat bezoekers zich er thuis voelen en al snel in de ban komen van het boeiende leven van de dieren. Kilometers lange fiets- en wandelpaden slingeren door het bosrijke terrein, waardoor een wandeling of fietstocht een ontdekkingstocht door de natuur is. Toen het Flevo-landschap de kans kreeg het beheer van het park over te nemen, was een keuze snel gemaakt. Het park biedt immers volop aanknopingspunten voor de realisatie van de doelstellingen.
Natuurpark Lelystad krijgt steeds meer het karakter van een landgoed dankzij de voorspoedige ontwikkeling van bossen en lanen. Het is een van de meest toonaangevende terreinen van Het Flevo-landschap geworden.

Wild zwijn en edelhert

In Natuurpark Lelystad zijn ook diersoorten aanwezig die een belangrijke rol spelen in de Nederlandse natuur maar die door hun leefwijze of zeldzaamheid slechts door weinig mensen worden gezien. In het Natuurpark zijn deze dieren goed waar te nemen. Omdat ze in een groot gebied leven, is het ook mogelijk hun gedrag en leefwijze te observeren. De wilde zwijnen en edelherten op de Veluwe laten zich niet zo snel aan het publiek zien. In Natuurpark Lelystad wel. In het voorjaar trekken de in streepjespak getooide biggetjes van de wilde zwijnen veel bekijks. In het najaar komen veel liefhebbers van de bronst van de edelherten speciaal naar Natuurpark Lelystad om het huiveringwekkende ‘burlen’ van deze herten te horen.

Ooievaar

In en rondom het Natuurpark en zelfs al in Lelystad broeden ooievaars. Deze vogels stammen allemaal af van de fokgroep die jaren geleden is vrijgelaten toen het fokken met ooievaars niet meer nodig bleek. Maar de imposante vogels blijven trouw aan het Natuurpark en wijde omtrek. Zij zoeken vaak in groepen een net geoogste akker af naar muizen, kikkers en sabelsprinkhanen.

Ganzen, zwanen en Elanden

De groep grauwe ganzen en kolganzen in het park leven als wilde dieren, ze zijn alleen erg plaatstrouw en verlaten het park bijna nooit. De ganzen zijn hier geboren en getogen en hebben geen reden om weg te trekken. Het Natuurpark biedt hun alles wat ze nodig hebben. Wilde zwanen komen in Nederland bijna alleen als overwinteraars voor, maar rond 2005 broedt er een paar per jaar. In het centrale deel van Natuurpark Lelystad leven enkele wilde zwanen. Er zijn ook diersoorten in het park, zoals de eland, die niet meer in Nederland leven, maar hier wel hebben geleefd. Er zijn plannen om elanden opnieuw in Nederland uit te zetten. De elanden in het Natuurpark geven alvast inzicht in de eisen die zij aan hun biotoop stellen.

Aziatische otter

De Aziatische kleinklauwotter heeft een plekje in het park gekregen omdat werd verwacht dat de Europese otters zich niet of weinig aan mensen zou laten zien. Dit viel mee. De Europese otters komen rond voedertijd zonder schroom tevoorschijn. Toch hebben de ‘mensvriendelijke’ ottertjes uit Azië het hart van menig trouw bezoeker pas echt veroverd.

Activiteiten in dit gebied

Kenmerken

Toegankelijk
Dagelijks tussen zonsopgang en zonsondergang.
Gemeente
Lelystad
Aangelegd in
vanaf 1972
In beheer sinds
1994
Oppervlakte
371 ha
Bereikbaarheid
Ruime parkeerplaats. Betaald parkeren. Gratis parkeren voor begunstigers.
Ligging
Natuurpark Lelystad is bereikbaar vanaf de A6, afslag richting Lelystad/ Harderwijk (N302). Het Natuurpark staat aangegeven op de ANWB-borden.

Foto's

Zet javascript aan om de kaart weer te geven

Wisselende activiteiten in Natuurpark Lelystad

Vaste activiteiten in Natuurpark Lelystad

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!

Meld nu aan!