Bijzondere vondst in ‘t Zand A72

bethylus boops - Dick Belgers.jpgdinsdag 09 januari 2018

Voor het eerst in Flevoland is de platkopwesp (Bethylus boops) waargenomen. Er zijn vele soorten platkopwespen. De boops is zeer zeldzaam en heeft geen nederlandse naam.

 Er zijn ooit enkele waarnemingen in Nederland geweest van vrouwtjes, nooit van mannetjes. Mannetjes zijn mogelijk wel “gevangen/verzameld” maar zijn nog niet “gekoppeld” aan de vrouwtjes  

Deze zeer bijzondere waarneming werd gedaan door Jeroen de Rond van Naturalmedia. Hij deed onderzoek in Lelystad in het gebied ’t Zand A72. Uit zijn onderzoek blijkt dat de diversiteit van de totale insectenfauna in dit gebied de afgelopen 30 jaar eerder is toegenomen dan afgenomen. Dit kleine natuurgebied van Het Flevo-landschap is een zeer gevarieerd natuurterrein op een oud zanddepot. Omdat het gebied fungeert als bronpopulatie voor allerlei plaagbestrijders is het zeer van nut voor de omliggende landbouw. Naast de vondst van deze bijzondere boombewonende platkopwesp ontdekte Jeroen ook allerlei bijen en wespen en andere insecten die landbouwplaaginsecten kunnen bestrijden.

Foto gemaakt door Dick Belgers

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!