Nationale Tuinvogeltelling 2021: vinkt u mee?

BANNER_mussen_verdwijnen.jpgGeplaatst: 12 januari

Vogels: ze zijn prachtig om te zien, zitten overal en vervullen een cruciale rol in de natuur. En echt niet alleen in grote natuurgebieden, maar ook in uw eigen tuin, op uw balkon of in het nabijgelegen park en de sloot voor uw huis. Helaas hebben we - ook in het uitgestrekte Flevoland - steeds meer met verstedelijking te maken. Dit betekent dat er steeds minder natuur voor vogels overblijft. Veel van de beschikbare natuur (tuinen in dat stedelijke gebied) worden ook nog eens betegeld met grote moderne tuintegels. Daardoor hebben vogels nóg minder bomen, planten en struiken om in te leven. Om de vogelstand te monitoren én de vogelliefde bij mensen nog meer aan te wakkeren (zodat men zich meer inzet voor de bescherming en welzijn van vogels), organiseert Vogelsbescherming Nederland op 29, 30 en 31 januari 2021 weer de Nationale Tuinvogeltelling.    

Waarom moeten we de vogels in de tuin helpen?
We weten inmiddels veel over de vogels in de natuur, maar over de vogels in onze tuinen is nog weinig bekend. Maar omdat alle tuinen in Nederland best een groot oppervlak bestrijken, is het goed om te weten welke vogels er in onze tuinen zitten, hoe ze onze tuinen gebruiken en welke trends we zien. Hoe meer informatie over de soorten vogels in de tuin, hoe beter we ze kunnen helpen! 

Wat is de Nationale Tuinvogeltelling?
De Nationale Tuinvogeltelling is een landelijk evenement dat wordt gehouden door Vogelbescherming Nederland in het laatste weekend van januari. Het leuke van de tuinvogeltelling is dat iedereen mee kan doen, gewoon vanuit uw woonkamer.

Hoe werkt de vogeltelling?
Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling telt u een half uur de vogels in uw tuin of op uw balkon. Vliegen de vogels alleen maar over de tuin? Die tellen niet mee. U noteert alle waarnemingen en geeft de telling door op de tuinvogeldagen via de app Tuinvogels of via de website van de tuinvogeltelling. Op dat moment staat het telformulier voor u klaar, het wijst zich vanzelf. Ga voor meer informatie over de vogeltelling naar www.tuinvogeltelling.nl

Wat wordt er met de informatie gedaan van de vogeltelling?
Vogelbescherming Nederland verzamelt de gegevens en analyseert samen met SOVON Vogelonderzoek Nederland de tellingen. Ze kijken naar opvallende weersinvloeden, invloeden van voeren door mensen, de invloed van een ‘groene tuin’ versus een ‘tegeltuin’, etc. Ieder jaar maken ze een uitgebreid rapport over de telresultaten. Het is goed om te benadrukken dat één jaar tellen niet zoveel zegt. De kracht van dit soort tellingen zit hem in de herhaling: pas na jaren kunnen we trends en bewegingen zien.

Resultaten 2020
Met ruim 90.000 mensen die in 2020 meededen met de telling, bereikte de 17e Nationale Tuinvogeltelling een record. De tuinvogeltelling vond plaats op vrijdag, zaterdag en zondag en in totaal werden er meer dan 1,5 miljoen tuinvogels geteld. Opnieuw werd de huismus het meest geteld, gevolgd door de koolmees en de pimpelmees. Hiermee is de vink uit de top-3 verdwenen. Door het zachtere winterweer verbleven veel vinken in 2020 nog in de bossen, waar voldoende voedsel beschikbaar was. In 2020 werden er opvallend veel pimpelmezen gezien. Door een goed broedseizoen in Oost-Europa in combinatie met weinig voedsel daar, brachten veel pimpelmezen bij ons de winter door.

Natuurlijk hoort er bij een telling een resultatenlijst! De Nationale Tuinvogeltelling 2020 leidde tot de volgende top-10:

1) Huismus
2) Koolmees
3) Pimpelmees
4) Kauw
5) Merel
6) Vink
7) Turkse tortel
8) Houtduif
9) Roodborst
10) Ekster

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!